Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Adószámunk: 19003056-2-41

Plüssök Hősei

A Vöröskereszt világszerte számos elsősegélynyújtó programot valósít meg annak érdekében, hogy az emberek képesek legyenek azonnali segítséget nyújtani egy-egye baleset, vagy rosszullét esetén. Ebben a munkában kiemelten fontos, hogy a gyermekek megismerkedjenek az egyszerű, alapvető fogásokkal.

A Plüssök Hősei program keretén belül a gyerekekkel történő prevenciós beszélgetést követően játékos formában mutatjuk be az elsősegélynyújtó fogásokat, melyeket a gyerekek saját Plüssükön gyakorolhatnak. A program záróelemeként a gyermekek elkészítik első saját elsősegély csomagjukat.

A célközönség

Az ideális korcsoport az óvoda harmadik, illetve negyedik évében járó gyermekcsoportok, akik már rendelkeznek megfelelő mennyiségű tapasztalattal. Természetesen más korcsoportok is bevonhatók.

 

A program menete

A kora délelőtti órákban megérkezik a vöröskeresztes foglalkozásvezető az óvodai csoportszobába.

Az óvodát előzetesen tájékoztatjuk, hogy lehetőség szerint minden gyermeknél legyen egy saját, szívének kedves plüssállat. A csoportot leültetjük a megszokott „szőnyegükre”.

Első lépések
Rövid bemutatkozást követően a foglalkozásvezető a gyerekek segítségével elmondja látogatásának célját és bemutatja a Vöröskereszt különböző tevékenységeit is. Természetesen mindezt a megfelelő nyelvezetet használva teszi. Általában egy teljes bemutatkozó kört is szoktunk tartani, melyben minden gyerek elmondhatja saját nevét, valamint bemutatja szeretett állatkáját is. A cél, hogy mindannyian megérkezzünk a foglalkozásra és oldjuk az új személy okozta feszültséget is.

Baleset-prevenció
Ezután a baleset-prevencióra fókuszálva kezd el a foglalkozásvezető beszélgetni a gyerekekkel.

„Mire kell figyelni játék közben? Mik azok a szabályok, amiket mindig betartunk, amíg játszunk? Kire figyelünk oda játék során?”

Ehhez hasonló kérdésekkel irányítjuk a beszélgetést. Majd elképzelünk közösen egy történetet, amikor is a délutáni udvari játék közben valaki megsérül. Itt kitérünk a felnőttek értesítésére, elsősorban a legkönnyebben elérhetőkre (szülő, óvó néni, nagyszülő), de beszélünk a mentőhívásról is. (Noha ez a korosztály a számokat még nem minden esetben ismeri, de segédeszközzel ez is megfelelően bemutatható.)

A prevenciós beszélgetés végére (ami a kezdéstől számított kb. 15-20 perc), a gyerekek figyelme már csökken, így ekkor egy játékszekcióval színesítjük a programot. Felállítjuk a csoportot, és egy rövid át/rávezetővel belekezdünk az éneklésbe, táncolásba. Olyan klasszikusokat játszunk közösen, min a Mókuska, a Cinege, vagy a Légy szuperhős.

Elsősegélynyújtás plüssöknek
Ezt követően térünk rá a sérült plüssök ellátására. Egy történeti szálra felvezetve (ahol a plüss ténylegesen megsérül) tanítjuk meg a gyerekeknek a gumikesztyű-használatának, a fertőtlenítésnek, a fedőkötés felhelyezésének és a sérült pszichés vezetésének alapjait.

Minden lépést el is végzünk a plüssön, ami így egy szép kötéssel lesz gazdagabb és természetesen gyógyultan távozik segítségünknek köszönhetően.

Újraélesztés óvodában
Az elsősegélynyújtó rész utolsó állomása az újraélesztés kipróbálása. Egy újraélesztő bábun mutatjuk be a gyerekeknek a mellkaskompresszió helyes technikáját. Természetesen azt is megbeszéljük, mire való ez a bábu, mit gyakorolnak rajta felnőttek és a gyerekek közül is kipróbálhatják az arra jelentkezők.

A program lezárásaként a gyermekek elkészíthetik az első elsősegélycsomagjukat. Ehhez saját kedvük szerint ki kell színezniük és díszíteniük a kapott színezőt, melyből pár hajtással és két ragtapasz rögzítésével el is készül az emlék erről az elsősegélynyújtó foglalkozásról.

 

Szükséges kellékek

A foglalkozáshoz szükséges kellékek nagy részét a Budapesti Vöröskereszt biztosítja, az alábbiakban kérjük a fogadó intézmények segítségét:

Színes ceruza/zsírkréta
Minden gyermeknek egy plüssállat

 

Jelentkezések

 

Jelentkezés menete intézmények számára

A foglalkozásra hétfőtől – csütörtökig a délelőtti órákban lehet időpontot foglalni Október 1-től November 30-ig. Az intézmények a pellergabor@voroskeresztbp.hu címen “Plüssök Hősei– elsősegélynyújtó foglalkozás” tárgy megjelöléssel jelentkezhetnek a programba. Az érdeklődő intézmények az emailt tartalmába megjelölik, hogy mikorra szeretnének foglalkozást és a Vöröskeresztes kapcsolattartó megírja válaszban, hogy megfelel-e az alkalom. Olyan esetben, ha az időpont nem megfelelő alternatívát ajánl fel.

 

Önkéntesek jelentkezése a programba

Ha szívesen foglalkozol kisgyermekekkel, illetve fontosnak tartod az elsősegélynyújtás népszerűsítését a lenti Microsoft Form kitöltésével tudsz jelentkezni a „Főplüsshős” felkészítésre. A kitöltést követően a jelentkezési idő lezárultával fog kapcsolatba lépni veled egy munkatársunk a legfontosabb információkkal a felkészítéssel kapcsolatban.

Jelentkezési felület Főplüsshős felkészítésre

Kattints és tölsd ki a jelentkezési űrlapot.

A program időterve a 2023-as évre

Kezdő időpont  Záró időpont  Leírás
2023.08.30. 2023.10.04. Önkéntestoborzás
2023.08.30. 2023.09.30. Iskolák értesítése a programról, intzémények toborzása
2023.10.07. 09:00-16:00 Főplüsshős felkészítő foglalkozás
2023.10.01. 2023.12.01. Elsősegély foglalkozások időszaka
2023.12.09. 11:00-13:00 Évzáró önkéntestalálkozó

 

Kapcsolat és további információ

Péller Gábor
ifjúsági szervező

Telefon: +36 (70) 933 8277
E-mail: pellergabor@voroskeresztbp.hu
Cím: 1094 Budapest, Bokréta utca 2.