Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Adószámunk: 19003056-2-41

A Magyar Vöröskereszt Budapesti szervezetének ifjúsági csoportja idén is nagy erőbedobással igyekezett a fiatalságot fogékonnyá tenni az elsősegélynyújtás iránt. Ezért a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával megvalósítottuk már-már hagyományosnak tekinthető kortárs elsősegélynyújtó felkészítő programsorozatunkat.

Ennek első állomása kortárs nyári táborunk volt, ahol a fiatalkorú táborozóink egy héten át minden nap részt vettek elsősegély- illetve más a szervezetünkhöz kapcsolódó közösségi szolgálat orientált foglalkozásokon. A tábor során nem csupán az elméleti képzés került előtérbe, hanem a gyakorlati készségfejlesztés is kiemelt hangsúlyt kapott. A táborozók valósághű eszközökön gyakorolhatták ismereteiket az eszméletlen sérültek ellátásával, az újraélesztéssel, vagy akár a vérzéscsillapítással kapcsolatban. A fiatalok, frissen szerzett tudásukat a  Váci Uszoda Strandon felállított elsősegély bemutató ponton tartott  gyakorlati előadás során kamatoztatták, amely célja az strand látogatóinak megszólítása és elsősegély ismereteik bővítése volt.

A nyári szünet végeztével az óvodába és iskolába visszatérő diákok számára létrehozott Elsősegélyműhely és Plüssök Hősei programjainkkal folytattuk kortárs felkészítő tevékenységünket. Előbbi keretében elsősorban általános- és középiskolás diákok számára tartunk rugalmas keretek között interaktív elsősegély órákat, míg utóbbi óvodások vagy kisiskolás gyermekek bevonására alkalmas. Plüssök Hősei során a gyermekek saját kedvenc plüssállataikon tanulhatják meg a mentőhívást és a baleseti helyzet által megkövetelt teendőket, beleértve a felnőtt értesítését és a könnyebb sérülések ellátását.

Elsősegélyműhelyünk VIII. kerületi kiírásában a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnáziumba és a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba látogattunk el több alkalommal. A tanulók nagy lelkesedéssel fogadták programunk visszatérését, érdeklődve számoltak be saját tapasztalataikról kiegészítve egymás már meglévő elsősegély tudását. A gyakorlati felkészítés ezúttal sem maradt el, a balesetek széles köre nyomán bekövetkező sérülések ellátását volt lehetőségünk gyakorolni.

Plüssök Hősei programunkon a Józsefvárosi Óvodák Mackóvár, Virágkoszorú, és Százszorszép Tagóvodák vettek részt. Az ovisok felkészítésében még nagyobb hangsúlyt fektettünk a prevencióra és az ezzel összhangban létrejövő szervezeti szabályozásra, de a gyakorlás során itt is kor került sebkötözésekre és még mentőhívásra is. Természetesen a közös játékok sem maradhattak el, így kis és nagy csoportosok számára egyaránt izgalmas és változatos alkalmakat tarthattunk.

Reméljük a sok átadott tudás gyümölcse egy tettre kész elsősegélynyújtó kicsikből és nagyokból álló ifjúság lesz, akik vigyáznak magukra és egymásra is!