Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Adószámunk: 19003056-2-41

Az idei tanév első félévében munkatársaink és önkénteseink rendszeresen megfordultak 8. kerületi általános iskolákban és óvodákban. Októbertől január elejéig több intézménybe vittük el Elsősegélyműhely és Plüssök Hősei programunkat a Józsefvárosi Önkormányzat Civil és Kulturális Pályázatán nyert támogatásának köszönhetően.

A foglalkozásokat megelőzően meghirdettünk egy elsősegély előadói képzést, hogy előkészítsük az alkalmak zökkenőmentes lebonyolítását. Ide több nyolcadik kerületi középiskolás is jelentkezett, hiszen a hasznos készségek elsajátítása és kamatoztatása mellett az itt megszerzett tudással a későbbiekben iskolai közösségi szolgálatos órákat szerezhetnek a különféle rendezvényeken.

Az Elsősegélyműhelyek alkalmával felsős tanulókat vezettünk be az elsősegélynyújtás rejtelmeibe. A négyórás foglalkozások alatt elméleti és gyakorlati tapasztalatokra is szert tehettek a diákok. Volt szó az újraélesztésen és az eszméletlen sérült ellátásán túl a légúti idegentest helyes ellátásáról, kötözésekről, és mindazon témakörökről, melyek még érdekelték a fiatalokat. Ellátogattunk a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnáziumba, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába valamint a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolába, mindegyik intézménybe két-két alkalommal.

A diákok nagyon befogadóak voltak, sok lelkes hozzáállással találkoztunk, sikerült a figyelmüket felkelteni a téma iránt.

Plüssök Hősei programunk keretein belül mindenhol nagycsoportos ovisokat érzékenyítettünk játékosan a segítségnyújtás iránt. A prevenciós beszélgetést egy jól megérdemelt játék követte, majd elláttuk kis plüss barátaink szerzett horzsolását. A kicsik végül az újraélesztést is kipróbálhatták, és egy kis elsősegélycsomagot is kézműveskedtünk. A Józsefvárosi Óvodák közül elvittük a programot a Napsugár, a Mesepalota, a Százszorszép, a Gyerek-Virág és a TÁ-TI-KA Tagóvodába, és volt, ahol több nagycsoportot is meglátogattunk.

Minden csoport nagy örömmel fogadta a foglalkozást, sok okos gondolatot és megoldást hallottunk, és az összes gyerkőc megállapította, hogy segíteni bizony jó dolog!

Reméljük, hogy mind a kicsik, mind pedig a nagyobbak számára emlékezetes programokkal tudtunk szolgálni, és noha a legjobb, ha nem kell majd alkalmazniuk a tanultakat, de ha szükséges, akkor bátran és nyitottan segítenek majd embertársaikon.