Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Adószámunk: 19003056-2-41

#LégyEmberséges

A kedvesség és az emberiesség a legerősebb eszközeink közé tartoznak, amelyekkel ellenállhatunk a konfliktusok, a COVID-19 és humanitárius válságok kemény hatásainak, és amellyel reményt adhatunk a változásra.

Minden évben május 8-án, Vöröskereszt mozgalmat megalapító Henry Dunant születésnapján, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom büszkén köszönti önkéntesek millióinak és számtalan más személynek az elkötelezettségét, együttérzését, bátorságát, amellyel segítséget, gondoskodást és életmentő szolgáltatásokat nyújtanak a közösségükben élő embereknek. Az elmúlt hónapokat számos olyan válság jellemezte, amelyek senkit sem kíméltek, és a legkiszolgáltatottabbakat sújtották a legjobban – a COVID-19 világjárványtól kezdve az éghajlati válságon át a humanitárius vészhelyzetekig és az eszkalálódó konfliktusokig.

Ebben a bonyolult időszakban minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy ismét egyensúlyba kerüljünk, és visszatérjünk alapvető humanitárius elvünk, az „emberiesség” gyökeréhez és jelentéséhez, ezért az idei Világnap kulcsüzenete az, hogy „higgy a kedvesség erejében!”.

A Vöröskereszt és a Vörösfélhold világnapja alkalmából Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke úgy fogalmazott:

„A válságok és katasztrófák gyakorlatilag senkit sem kíméltek az elmúlt évben, és a legkiszolgáltatottabbakat sújtották leginkább. Mégsem kell messzire mennünk ahhoz, hogy a kedves cselekedetekre bukkanjunk, amelyek inspirálhatnak bennünket. Főleg akkor, amikor határainkon anyák, gyermekükkel csonka családként érkeznek a szomszédból. Pár napja ünnepeltük anyák napját, amely a körülményekre való tekintettel még inkább felhívta a figyelmet a szeretet és a kedvesség erejére.”

A Magyar Vöröskereszt alaptevékenységein túl már két éve vesz részt a koronavírus-elleni védekezésben, idén február óta pedig az Ukrajnából érkező menekülteket segíti szerte az országban.

A háború kitörése óta több mint 200.000 menekültnek nyújtott segítő kezet a szervezet, az országos feladatvégzésbe rengeteg munkatársa, önkéntese és tagja is bekapcsolódott, akik mind hisznek az önzetlen segítségnyújtás erejében. A szervezet nem csak közvetlenül a határon belépőket, de az országban elszállásolt menekülőket is aktívan és hatékonyan segíti.

A megyei szervezetek számos helyszínen működtetnek befogadópontokat, ahol az élelmezésen túl orvosi vagy adminisztratív ügyekben is segítséget nyújtanak, amellett, hogy folyamatosan gyűjtik és szállítják az adományokat.

A Magyar Vöröskereszt Budapesti Fővárosi Szervezete már a humanitárius krízis kezdete óta folyamatosan várta a Nyugati pályaudvaron, majd később a Keleti pályaudvaron, végül a BOK-Csarnokban az Ukrajnából vonattal érkezőket, ahol többek közt ennivalóval, meleg itallal, higiéniás termékekkel és tájékoztatással szolgálnak a tovább utazóknak és a szálláshely-keresőknek.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete világnapi programjainak sorában elsőként a XX. kerületi Területi Szervezet anyák napja alkalmából április 29-én rendezte meg – az 1933-ban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére alkotott – Anyák Szobrának koszorúzási ünnepségét a XX. kerületi Szent Erzsébet téren, majd május 6-án a XIII. kerületi Területi Szervezet megtartotta a Kárpát utcai Henry Dunant szobor koszorúzási ünnepségét, amely hagyományosan része a Budapest Fővárosi Szervezet világnapi ünnepségének. Ennek keretében kitüntetéseket, elismeréseket osztottak ki a fővárosban tevékenykedő önkénteseknek és a Magyar Vöröskereszt munkáját segítő támogatóknak.

A Magyar Vöröskereszt Központi világnapi ünnepségét 2022. május 21-én Szajolban tartja, ahol elismeréseket adnak át a szervezet önkénteseinek, támogatóinak és munkatársainak. Szintén itt kerül megrendezésre a Humanitárius Települések X. Országos Találkozója is.

„Május 8-án tisztelettel adózunk mindazok előtt, akik önzetlenül segítenek a rászorulókon. Amikor ezek a kis helyi tettek megsokszorozódnak, a hatás óriási lehet, hiszen kicsi vagy nagy, látható vagy láthatatlan, a kedvesség minden cselekedete számít, reményt ad és még több kedvességet szül.” – tette hozzá Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnap alkalmából, oly sok nehézség, veszteség és bizonytalanság közepette visszatérünk az emberiesség alapelvéhez, és arra bátorítjuk az embereket világszerte, hogy higgyenek a kedvesség erejében és #LégyEmberséges.