Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Adószámunk: 19003056-2-41

Egészség- és Elsősegély Szakkör

A programról röviden 

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével együttműködésben minden tanév szeptemberétől kezdve rendszeres, tanórán kívüli foglalkozás keretében tart elsősegélynyújtó foglalkozásokat a közoktatási intézményekben önkéntes elsősegély-előadók részvételével. A cél elsősorban a gyakorlati elsősegélynyújtás minél szélesebb körű terjesztése, de fontos szempont a felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyre és az Egészségversenyre való felkészítés is.

Célcsoport 

Budapesti közoktatási intézmények 5-12. évfolyamos diákjai, akik nyitottak rendszeres tanórán kívüli szakkörön való részvételre és rédekli őket az elsősegélynyújtás témaköre.

A foglalkozásról röviden 

A program heti-kétheti rendszerességgel, 1-2 tanórás szakköralkalmat foglal magában. A szakkörnapok pontos időpontjait, az iskolák, és az önkéntesek összekötését követően várhatóan októberi indulással a foglalkozásvezetők és az elsősegély-csoport határozzák meg . Elképzelhető egy hosszabb téliszünet, alkalmazkodva az orvostanhallgatók vizsgaidőszakához, de ezt minden esetben a csoport és a foglalkozásvezető közös döntése. Előfordulhat, hogy a foglalkozásvezetők cserélődnek szemeszterenként, de fontos célunk az oktatók és a diákok között létrejövő stabil kapcsolat kialakítása a szakkörök során, ezzel is erősítve a fiatalok elköteleződését.

Az önkéntesek előzetes felmérése alapján a számukra könnyen megközelíthető kerületek általános és középiskoláit részesítjük előnyben a program során. A résztvevő intézmények száma az önkéntesek száma alapján korlátozott.

A program mindenki számára térítésmentes, a befogadó iskoláktól a helyszín biztosítását és egy kapcsolattartó kijelölésést kérjük, akihez fordulhatnak kérdéseikkel a szakkör vezetői. A szakkör résztvevői számára egyedüli feltételként az együttműködő szervezetek versenyein való részvételt jelöljük meg. 

Jelentkezés menete intézmények számára 

A lenti hivatkozásra kattintva érhető el regisztrációs űrlapunk, ahol a legfotnosabb kapcsolattartási adatok megadását kérjük. Minden érdeklődőnek folyamatosan adunk visszajelzést a regisztráció sikerességéről, illetve arról is, hogyha sikerült önkéntes találnunk, aki vállalná a szakkör vezetését az adott iskolában.

További kérdés esetén a program koordinátora áll minden érdeklődő rendelkezésére, akinek elérhetősége az oldal alján található.

Önkéntesek 

Vájuk minden olyan önkéntes jelentkezését, aki magabiztosan mozog az elsősegélynyújtás területén és van gyakorlata csoportvezetésben is, lehet új vagy régi önkéntese a Magyar Vöröskeresztnek, vagy tagja a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének.

Jelentkezni az alábbi linkre kattintva lehet az űrlap kitöltésével egészen 2023. szeptember 24. 23:59-ig. Minden önkéntesnek egy ismerkedő/felkészítő foglakozással is készülünk, amelyen a részvétel nem kötelező, de ajánlott.

Jelentkezési felület iskoláknak

Kattints és töltsd ki jelentkezési űrlapunkat.

Jelentkezési felület önkénteseknek

Kattints és töltsd ki jelentkezési űrlapunkat.

A program időterve a 2023/24-es tanévben

Kezdő időpont  Záró időpont Leírás 
2023.09.05. 2023.10.03. Önkéntestoborzás és regisztráció időszaka
2023.09.05. 2023.10.03. Iskolák értesítése a programról, intzémények toborzása
2023.10.04. 16:00-19:00 Ismerkedő és felkészítő foglalkozás
2023.10.15. 2024.05.31. Szakkörök időszaka
2023.12.02. 11:00-13:00 Évvégi önkéntestalálkozó és tapasztalatcsere

 

Kapcsolat és további információ

Szakál Péter
ifjúsági referens

Telefon: +36 (70) 933 8552
E-mail: szakalpeter@voroskeresztbp.hu
Cím: 1094 Budapest, Bokréta utca 2.