Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete

Adószámunk: 19003056-2-41

Idén is megrendezésre került a baleset-szimulációs felkészítésünk, február utolsó, illetve március első hétvégéjén. A program keretei közt a jelentkezők elsajátították az imitáció fortélyait, a sminkeléstől kezdve, a sérülések ismeretén át, a baleseti körülmények hiteles eljátszásáig.

A felkészítés első napját ismerkedéssel kezdték a gyerekek, ahol a „buddy system” keretei közt párokat alkottak, és beszámoltak egymásnak különféle dolgokról; ki melyik iskolába jár, mit vár a felkészítéssel kapcsolatban, miért jelentkezett stb. Ezután a baleset-szimuláció alapjaival ismerkedtek meg a résztvevők, majd hematómákkal és forgatókönyvekkel foglalkoztunk. Ebéd után közösségépítő játékokkal mozgattuk meg a fiatalokat, majd különféle sebeket tanultak magukra sminkelni, illetve a nap végén már el is játszottak egy-egy szituációt, amire kaptak visszajelzést is; ki, miben fejleszthetné még tudását. Zárásként a „buddy”-k beszámoltak egymásnak az élményeikről, és közösen értékeltük a napot.

Másnap délelőtt az imitáció egyik kulcsfontosságú részével foglalkoztunk, a játékkal. Ezt különféle szituációs gyakorlatokkal végeztük, ahol a fiatalok elereszthették kreativitásukat és a hangjukat is. A nap második felében további sérüléseket vettünk át a felkészülendőkkel, valamint ezek imitálását hosszasan gyakoroltuk is.

A második hétvége első napján veterán imitátorainkkal is összeismerkedtek az újonnan képződők, hiszen a baleset-szimulációban gyakorlott önkénteseinknek is tartottunk egy egy napos felkészítést. Itt komplikáltabb balesetekkel, szituációkkal foglalkoztak a haladók, melyeket be is mutattak az újaknak. A most kezdők aznap sem tétlenkedtek, sok színes dologgal foglalkoztunk, például ájulással, eszméletvesztéssel, fulladással, és sok minden mással is. Ebédet követően a felkészítést záró vizsgára készültünk, egy próbavizsgával. A fiatalok páronként kaptak egy-egy szituációt, amire gyorsan felkészültek, majd közösen kiértékeltük játékukat, sminkjüket. Végül a szombati napot is páros beszélgetéssel zártuk.

Sok-sok készülés után el is érkezett a végső próbatétel a fiataloknak, a vizsga napja. Rövid gyakorlással kezdték a napot, ahol mindenki azt a dolgot gyakorolhatta, amiben legkevésbé volt komfortos; waxszal való gyakorlás, ájulás/eszméletlenség, további sminkelés, illetve a játék. A vizsgán minden fiatal három szituációban vett részt, amik mind különféle baleset-szimulációs készség bemutatására fókuszáltak. Ez a modulrendszer azt eredményezte, hogy valós, részleges visszajelzést tudtunk adni a vizsgázók teljesítményéről, akik képességeik tudatában vághatnak neki imitátori pályájuknak.

Az idei baleset-szimulációs felkészítés során 18 új imitátorral gazdagodott közösségünk, akik a két hétvége alatt fel tudtak készülni mindazokra a helyzetekre, amikkel az Országos Elsősegélynyújtó Verseny során fognak találkozni. Teljes szívünkből gratulálunk minden résztvevőnek, és köszönjük, hogy ilyen jó hangulatban, ilyen barátságos emberek között lehettünk a felkészítés során, illetve köszönjük vizsgáztatóinknak és ifjúsági imitátorainknak, akik nagyban segítették munkánkat.