home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Közúti elsősegélynyújtási ismeretek

Felkészítés és vizsgáztatás EGY HELYEN?

IGEN, kizárólag a VÖRÖSKERESZT-nél lehetséges!

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete (felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0803-04) folyamatosan várja a gépjárművezető jelölteket a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokra.

A képzésen résztvevők felkészült oktatók segítségével sajátíthatják el az elsősegélynyújtás alapjait és készülhetnek fel a vizsgára.

A tanfolyamon szerzett ismeretek a jogosítvány megszerzés folyamatának szerves része, de ezek a készségek a mindennapi életben is jól használhatók rosszullétek ellátásánál, baleseteknél.

A képzés óraszáma:

8 óra, ebből 4 óra elmélet és 4 óra gyakorlat

A képzés költségei:

A képzés díja: 9.800,-Ft - 2020. január 01-től 10.000,-Ft (fizetni a tanfolyam helyszínén, készpénzben lehet)

A tanfolyamra való jelentkezés módja:

E-mail-en: a tanfolyami helyszínek (alább felsorolt) e-mail címein

A jelentkezéshez az alábbi adatok megküldése szükséges:

• Név
• Születési hely, idő
• Édesanyja leánykori neve
• Cím, irányítószámmal
• Telefonszám
• E-mail cím

Aktuális tanfolyami indulások:

Tájékoztatunk minden érintettet és érdeklődőt, hogy 2020. március 16-tól a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által szervezett közúti elsősegélynyújtó tanfolyamok megtartása és a vizsgáztatás szünetel !!! Megértésüket köszönjük!

1134 Bp. Váci út 67.
e-mail: oktatas.angyalfold@voroskeresztbp.hu

-----

A tanfolyamok egy naposak és 9:00-től 17:00-ig tartanak.
Az adminisztráció miatt 8:45-re kell megérkezni.
_____________________________________________

1051 Bp. Arany János u. 31.
e-mail: kepzes@voroskeresztbp.hu

-----

A tanfolyamok egy naposak és 9:00-től 17:00-ig tartanak.
Az adminisztráció miatt 8:45-re kell megérkezni.
____________________________________________

1021 Bp. Széll Kálmán tér 3.
e-mail: oktatas.szellkalman@voroskeresztbp.hu

----

A tanfolyamok egy naposak és 9:00-től 17:00-ig tartanak.
Az adminisztráció miatt 8:45-re kell megérkezni.

_____________________________________________

1118 Bp. Erőmű utca 8.
e-mail: oktatas.eromu@voroskeresztbp.hu

----

A tanfolyamok egy naposak és 9:00-től 17:00-ig tartanak.
Az adminisztráció miatt 8:45-re kell megérkezni.

Hogyan befolyásolja a koronavírus elleni védekezés, a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák menetét?

A koronavírus fertőzés európai terjedésének hírét fokozott figyelemmel kíséri a hazai közvélemény. A fertőzés megelőzése és a betegséggel szembeni védekezés jogos igénye miatt fontos, hogy a Magyar Vöröskereszt napi munkavégzése során hiteles tájékoztatást nyújtson a kockázatokról, és a hatóságokkal együttműködve arányos intézkedéseket vezessen be.

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének Elsősegélynyújtó Munkabizottsága folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet. Az utóbbi napokban a gépjárművezető jelöltek számára kötelező közúti elsősegélynyújtó vizsgák és az elsősegélynyújtó tanfolyamok szervezői több kérdést is kaptak a résztvevőktől az érvényben lévő eljárásrendre, különös tekintettel az újraélesztés esetén alkalmazandó befújásos lélegeztetés kockázataira vonatkozólag.

A szakmai testület megvizsgálta a kérdést, és az alábbi tájékoztató eljuttatását kéri az oktatók, vizsgáztatók és a résztvevők felé:

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének Elsősegélynyújtó Munkabizottsága a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében az alábbiakról tájékoztatja a közúti elsősegélynyújtó vizsgára jelentkezőket:

Általános tudnivalók:
  • Csak tünetmentesen jelentkezzen vizsgára! Betegen, köhögéssel, lázas állapotban, légzési nehézségekkel kerülje a közösséget! A tünetek észlelése esetén egyeztessen háziorvosával, és kérjen új időpontot a Magyar Vöröskereszt területileg illetékes megyei szervezeténél!
  • A vizsgán használhatja saját vizsgálókesztyűjét (gyógyszertárban beszerezhető)! A vizsga előtt és közvetlenül a vizsga után alaposan mosson kezet meleg folyó vízzel és szappannal!

Az újraélesztés gyakorlatra vonatkozó tudnivalók:
  • A komplex újraélesztés gyakorlat során a lélegeztetés bemutatása ettől eltérő utasítás kiadásáig kötelező, mivel az így végrehajtott újraélesztés hatékonyabb a kizárólagos mellkaskompressziónál.
  • Az újraélesztési fantom arcrészének fertőtlenítése önmagában elégséges védelmet biztosít a cseppfertőzéssel szemben, de igény esetén használhatja saját egyszer használatos lélegeztető maszkját (kereskedelmi forgalomban kapható).

A komplex újraélesztés gyakorlat megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy a fantom arcrészének szabályos fertőtlenítése megtörtént!

1.) Amennyiben nem látta a fertőtlenítést, kérje, hogy azt a vizsgáztató az Ön jelenlétében ismételje meg!

2.) A szabályos fertőtlenítés alkohol alapú felületfertőtlenítő folyadékkal történik, amelyet szórófejes palackból 10-20 cm távolságból egyenletes permet formájában kell a fantom arcrészére juttatni.

3.) A szert 10-15 másodperces behatási idő után steril mull lappal kell eltávolítani, különös alapossággal az orr és a szájnyílás külső és belső oldalára. Ezt követően a fantom akár gézlap nélkül is biztonságosan használható.

Felhívás:
  • Kérjük, hogy amennyiben az elmúlt 1 hónapban a koronavírus fertőzés miatt karantén alá zárt területen járt, illetve érintkezett olyan személlyel, aki ilyen területen tartózkodott, vegye fel a kapcsolatot a Magyar Vöröskereszt területileg illetékes megyei szervezetével és kérjen új időpontot!

  • A koronavírus kockázatának csökkentése érdekében ideiglenesen vizsgára nem bocsátható jelentkezők orvosi igazolás bemutatása nélkül jogosultak a vizsgadíj újbóli befizetése nélkül új időpontban vizsgát tenni.