home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Hepatitis C szűrés 2021

2021.08.06
A máj gyulladásának latinul hepatitisnek számos oka lehet, ezen okok közül az egyik csoport a vírusok által okozott májgyulladás. Először madártávlatból áttekintő rövid képet szeretnék felvázolni, majd ezek közül kiemelni az egyik legalattomosabb típusát. A hepatitist okozó vírusokat felismerésük, felfedezésük időrendi sorrendjében nevezték el az ABC betűivel.

A hepatitis A vírus (HVA) betegedés gyakran sárgaságot okoz, de lehet tünetmentes is, de éppúgy fertőz. Elsősorban szennyezett környezetben fertőzött székletről étellel, ivóvízzel, nem kellően hőkezelt kagyló elfogyasztásával terjed. Általában szövődmény mentesen gyógyul. Létezik ellene védőoltás, amely önkéntes, egyes munkakörökben kötelező, ill. utazókat oltanak elterjedtségtől függő célországok esetén.

A hepatitis B vírus (HVB) jellemzően vérrel, testnedvekkel terjed. Ennek a vírusnak a következtében kialakult májgyulladásnak gyakran van szövődménye, rendkívül fontos a felismerése mert gyakran tünetmentesen zajlik. Szintén rendelkezünk ellene védőoltással, az 1985. után születettek kötelező oltásai közé tartozik, 2017 augusztusa óta csecsemőkori kötelező védőoltás.

A hepatitis E vírus (HVE) – hasonlóan a HVA-hoz szájon keresztül fertőz, az ezzel a vírussal szennyezett húsokon keresztül.

A hepatitis C vírus (HVC) által okozott májgyulladás általában tünetmentesen zajlik, viszont nagyon gyakran okoz májelégtelenséget és májdaganatot. Vérrel, testnedvekkel (szexuális úton, fertőzött intravénás eszközzel, fertőzött anyáról gyermekére szülés során, fertőzött eszközzel, pl. borotva, akupunktúrás tű, piercing, nyílt seben keresztül) terjed. Védőoltással nem rendelkezünk ellene, viszont gyógyszerrel igen, ezért rendkívül fontos az idejében történő felismerése és kezelése. Mert ezzel tudjuk elkerülni a súlyos, gyakran halálhoz vezető szövődményeket.

A hepatitis C szűrések mellett elkötelezett az Artworkshop Alapítvány a HEPAGO programban mobil szűrőbusszal végzik a fokozott kockázatú emberek felkutatását, ingyenes szűrését. Ami az ingyenesen biztosított szűrés mellé hozzátett hatalmas érték az az, hogy a kiszűrt betegek kezelésének elkezdésében személyes segítséget nyújtanak, és a követik a sorsukat kezelésük befejeződéséig.
Ezenkívül felvilágosítással és részükre ingyenesen biztosított egyéni védőeszközökkel segítik a szűrésben résztvevő fokozott kockázattal élő embereket abban – függetlenül a szűrés eredményétől –, hogy elkerüljék a fertőzést. A COVID-19 világjárvány idején a HEPAGO program ebben is segítséget nyújtott maszkok, fertőtlenítőszerek ingyenes biztosításában.

Ehhez a programhoz csatlakozott 2021-ben a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete. Nyolc helyszínen, hajléktalan szállókon, köztük a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezet százhalombattai szociális intézményében végeztük, 210 ellátottat és dolgozót szűrtünk, 13 esetben találtunk pozitív mintát. A szűréseket az intézményvezetők segítségével, előkészítő munkájukat követően a Budapest Fővárosi Szervezet Madridi utcai Hajléktalan szálló munkatársai kitelepülésekkel végezték. Általában elmondható, hogy a becsült magyarországi HCV fertőzöttség előfordulási gyakoriságának megfelelően 1-3 %-ban találtunk pozitív embereket. Egy intézményben fordult elő 12,5 %-os pozitivitás – jellemzően többszörös kockázati tényezőkkel élő emberek között.

A HCV fertőzöttség kötelezően jelentendő a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi rendszerén keresztül. Ez is megtörtént.

A HEPAGO program talán legnagyobb hozzáadott értékét követve munkatársaink a beteget mintegy „kézenfogva” segítették a kezelés megkezdésében, nem engedték elkallódni az egészségügy útvesztőjében, ezután pedig követik a terápia befejeződéséig, amely járóbeteg ellátásként a Szent László Kórházban (Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén) történik.

A HCV szűrés és kezelés egyaránt részletes tájékoztatást követő önkéntes beleegyezés alapján, a titoktartás betartása mellett történt.

A HEPAGO program gyakorlatias metodikája, a szűréshez szükséges valamennyi eszköz biztosítása, a kezeléshez szükséges kapcsolatrendszer lehetősége az Artworkshop Alapítványnak köszönendő, a jó célhoz való csatlakozás és elkötelezett munka a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete munkatársainak érdeme.

Ha lesz rá lehetőség, folytassuk, folytatjuk!
Bakányi Zoltán
Dr. med. et jur.


Köszönet az együttműködésért az ArtWorkShop Alapítvány munkatársainak, A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi-, és Pest megyei Szervezeteinek vezetőinek és munkatársainak, a Madridi úti Hajléktalan Szálló munkatársainak a mintavételek szakszerű lebonyolításáért, a fogadó intézményeknek a szervező munkáért, a „kísérő” szociális munkásoknak a támogató jelenlétért és Dr. Bakányi Zoltán intézményi orvosnak a program aktív mentorálásáért és a személyes jelenlétért.
Kiss László
Intézményvezető