home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Az elsősegélynyújtás világnapja élesben

2020.09.14
Az idei évben szeptember 12-ére, szombatra eső elsősegélynyújtó világnapot megelőző nap méltó izgalmakat rejtett Ifjúsági Csoportunk számára. A délutáni órákban egy motoros balesetre lettek figyelmesek a Bokréta utcai irodában dolgozó kollegáink, akik azonnal kiszaladtak egy elsősegélynyújtó táskával a Mester utcai kereszteződéshez. Biztosították a helyszínt és azonnal felmérték a sérült, eszméleténél lévő motoros állapotát, majd elsősegélyben részesítették, kiváltképp figyelve a gerinc stabilizálására.

A helyszínen több egészségügyi dolgozó is jelen volt, akikkel együttműködve dolgoztak a kollégák. A rendőrség, a tűzoltók és a mentők kiérkezéséig végig jelen voltak egészen a helyszínelésig, ugyanis az autó sofőrjével angolul lehetett csak kommunikálni. Gyors fellépésüknek, szakmai kvalitásuknak, a kéznél lévő felszerelésnek, valamint a jelen lévők segítségének köszönhetően a sérültet a körülményekhez képest lehető legjobb állapotban vette át a szaksegítség.

A délután további részében az Ifjúsági Csoport az Arany János utcai székházunkban rendezett ünnepségen vett részt, amely után szintén jeleztek a kollegáknak, hogy az utcán egy hölgy rosszul lett, és beütötte a fejét. Mire a fiatalok a helyszínre értek már két szakmabeli, egy mentőtiszt és egy mentőápoló nyújtott segítséget a sérültnek, akinek a hirtelen rosszulléte következtében az arckoponyája súlyosan megsérült. Mivel a hölgy a lehető legjobb kezekben volt, kollégáink jelezték, hogy a Vöröskereszt Székházból tudnak mindent hozni, ami az ellátáshoz szükséges, de a közei házban lakó mentőtiszt mondta, hogy felszalad ő a saját táskájáért. Addig a helyszínen maradtak a fiatalok, de végül a szakemberek gondjaira bízták a sérültet.

A sors iróniája, hogy pont a világnap előtt, azt ünnepelve mutatkozott meg az elsősegélynyújtás fontossága. Büszkék vagyunk, hogy kollégáink ilyen szinten helyt tudtak állni, de talán még inkább hálásak vagyunk a szintén segítő szándékkal érkezőknek, hogy segítettek menteni a menthetőt!

A sérülteknek mihamarabbi jobbulást kívánunk!

Fotó: Jóri András - Magyar Vöröskereszt