home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Lezárult az Országos Vérellátó Szolgálat és Magyar Vöröskereszt nyári véradókampánya

2020.09.11
Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt június 15. és augusztus 31. között közös kommunikációs kampánnyal szólította meg a potenciális véradókat. Neves sportolókkal, zenészekkel és színészekkel együttműködve buzdították véradásra a lakosságot. Azok, akik ez idő alatt vért adtak, automatikusan részt vettek egy sorsoláson, amelyen egyebek között színházjegyeket és egészségügyi szűrővizsgálatokat nyerhettek. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Júniusban 32584, júliusban 34253 fő jelentkezett véradásra országos szinten. Augusztus végén, a vérkészlet csökkenése miatt az OVSz kénytelen volt korlátozni a vérkészítmény-ellátást egy rövid időre, azonban a külön felhívásra aktivizálódó véradóknak köszönhetően pár nap alatt sikerült elérni a korábbi évek augusztusi átlagát, így teljes körűen kiszolgálni a fekvőbeteg-ellátó intézményeket.

Az elmúlt 12 év második legeredményesebb napja volt augusztus 30-a volt, amikor 2781 véradásra jelentkezést regisztráltak!

Budapesten júniusban 2.280 fő, júliusban 2.759 fő és augusztusban 3.534 fő volt a véradók száma.

Az országos vérkészlet egyensúlyáért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a véradások hazai szervezését végző Magyar Vöröskereszt továbbra is azt kéri, hogy aki teheti és egészségesnek érzi magát, valamint az elmúlt 14 napban nem járt külföldön, menjen el vért adni, hiszen a koronavírus-fertőzés előttünk álló második hulláma alatt is folyamatosan szükség lesz a betegek vérkészítményekkel való ellátására. Véradás során körültekintően járunk el. A belépéskor a járványügyi szabályok (kézfertőtlenítés, hőmérséklet-mérés, COVID kockázat előzetes elbírálása) érvényesek, ügyelünk a megfelelő távolság megtartására, és szükség szerint egyéni védőeszközöket (maszk, kesztyű) is biztosítunk.

A véradási helyszínek és időpontok a www.ovsz.hu és a www.veradas.hu oldalakon érhetők el.