home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Eredményes volt a XXV. Országos Csecsemő és Kisdedgondozási Verseny

2020.07.30
A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt minden évben közösen szervezi az Országos Csecsemőgondozási Versenyt, amely az idei évben rendhagyó módon az online térben került megrendezésre. A megmérettetés a megváltozott körülmények ellenére is nagy népszerűségnek örvendett, a szervezőkhöz több mint ötven nevezés érkezett.

A verseny fő célja a családi életre és az egészséges életmódra való nevelés támogatása. A szervezők emellett motiválni kívánják az ifjúsági korosztályba tartozókat (az általános, középiskolás diákok és egyetemi hallgatók) a csecsemőgondozás fogásainak megtanulására, hogy szükség esetén segíteni tudjanak családtagjaiknak, és természetesen a későbbiekben szülőként is már rutinosak legyenek. A kezdeményezés további célja, hogy a verseny hatássára a fiatalok pozitívan tekintsenek a család intézményére és a gyeremkvállalás a jövőképük része legyen.

A koronavírus-járvány miatt idén a verseny online került megrendezésre. A módosított versenystruktúra alkalmazkodni kívánt a COVID-19 világjárvány által bevezetett magatartási és rendezvényszervezési korlátozásokhoz, elősegítve a járvány elleni sikeres védekezést. A megváltozott körülmények között nagyobb szerepet kapott a résztvevők kreativitása, amelyre a legtöbb feladat során alkalmazniuk kellett.

Fontos változás, hogy idén egyénileg nevezhettek a versenyzők a megszokott három fős csapatok helyett. Az idei verseny továbbá szakított a területi alapú felmenő rendszerrel. A rendhagyó megmérettetés három fordulóból állt: az első fordulóban a fiatalok elméleti tudását mértük fel egy teszt segítségével, míg az azt követő két fordulóban okostelefonjaik és a kreativitásuk segítségével oldottak meg gyakorlati feladatokat. Ennek részeként például a fiatalok gyurmák segítségével mutatták be a várandósok egészséges életmódját, de videók is készültek a kisgyermek helyes altatásának folyamatáról. Az egészséges étkeztetéssel kapcsolatos ismereteikről egy bevásárlólista összeállításával, valamint egy ízletes ebéd videóban összefoglalt elkészítésével adtak számot a versenyzők.

Gratulálunk a verseny összes résztvevőjének és díjazottjának, kiemelten a két fővárosi első helyet elért versenyzőnek:

Gyermek kategóriában Streck Leilának, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulójának, illetve

Szabó Viktóriának, aki felnőtt kategóriában ért el első helyezést.