home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Mit érdemes tudni a koronavírusról?

A Nemzetközi Vöröskereszt tájékoztatójában megtalálhatóak a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tények és a megelőzéshez szükséges óvintézkedések.

A január közepe óta terjedő koronavírus kapcsán a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A koronavírusról

2019 december 31-én, azok után, hogy a kínai kormány több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetet is jelentett a Hubej tartománybeli Vuhan-ból, sikerült azonosítani a koronavírus egy új változatát. 2020 január 28-ig az alábbi országokban erősítették meg a vírussal összeköthető megbetegedéseket: Ausztrália, Kanada, Koreai Köztársaság, Franciaország, Németország, Hong Kong, Japán, Makaó, Malajzia, Nepál, Sri Lanka, Tajvan, Thaiföld, Amerikai Egyesült Államok, Vietnám.

A tünetek lehetnek többek között láz valamint légzési nehézségek, melyek nagyon hasonlóak több különböző légzőszervi megbetegedéshez, éppen ezért nehezítik a vírus beazonosítását.

Jelen vírus a hetedik olyan koronavírusnak számít a víruscsaládban, mely bizonyítottan fertőző emberekre nézve. A koronavírusok által okozott megbetegedések széles spektrumon mozognak a hétköznapi megfázástól az olyan komoly betegségekig mint a MERS, vagy a SARS, melyek csaknem 800 ember életét követelték a 2002/2003-as, szintén Kínából kiinduló járvány kitörésekor. Habár jelen vírustörzs tüneteiről vannak információink, keveset tudni annak terjedéséről és lappangásáról.

Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan friss információkat oszt meg a vírussal kapcsolatban.

Mint csaknem az összes koronavírus, a mostani változat is fertőző az emberekre nézve, és képes átterjedni állatról emberre, valamint emberről emberre is. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mostani járvány elsődlegesen emberről emberre terjed.

Az IFRC és Kínai Vöröskereszt szerepe a járvány megállításában

2020 január 26-ig a Kínai Vöröskereszt 56 millió svájci franknak megfelelő támogatást kapott az egészségügyi ellátás biztosítására, valamint orvosi és védőfelszerelések beszerzésére, új kórház építésére és egyéb járványügyi tevékenységre, melyből csaknem 1 millió légzőmaszkot és közel 30.000 palack fertőtlenítőt vásároltak és osztottak szét a Hubej tartománybeli Huanggang és Jicsang városokban. A Kínai Vöröskereszt vuhani szervezete koordinálja a felajánlásokból érkező, elhasználható egészségügyi eszközök (pl. köpenyek, maszkok, fertőtlenítők) elosztását, valamint segíti a helyi hatóságokat a szállításban. A helyi szervezet nem fogad közvetlen felajánlásokat.

Az IFRC szorosan együttműködik a nemzeti társaságokkal, különösen Kínában, Japában és Koreai Köztársaságban, ahol segít a helyzet monitorozásában, szakértők bevonásával forgatókönyveket dolgoz ki és szükség esetén felszerelést hív le.

A nemzetközi adományok forródrótja +86 10 855 94999 / 4938

Ezen a számon várják a felajánlásokat!

Hogyan csökkenthető a koronavírus fertőzés kockázata?

A járvány okozta kockázatot nem érdemes alábecsülni, hiszen képes emberről emberre átadódni valamint a lakosság még nem alakított ki rá immunitást. Előfordulhat, hogy az esetek száma több alkalommal hirtelen följebb ugrik, mivel különösen a kezdeti időszakban, számos korai stádiumban lévő beteget nem diagnosztizáltak, ugyanakkor a legtöbb emberről emberre terjedő fertőzés közeli családtagok között vagy egészségügyi környezetben történt. Éppen ezért ajánlott tájékozódni és megelőző intézkedéseket tenni. Influenza-gyanús tünetek esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és beszámolni neki az elmúlt hetek utazásairól.

Magyarországon egyelőre nem jelentettek a koronavírussal kapcsolatos megbetegedést.

A kutatók a kevés biztos tény ellenére mindent megtesznek a lehetséges gyógymódok beazonosítására, az egészségügyi hatóságok pedig komoly eredményeket értek el a vírus útvonalának nyomonkövetésében, köszönhetően annak, hogy a kórokozót és a vírusszekvenciát sikerült azonosítani. A vírus továbbbterjedésének megfékezése érdekében a kínai hatóságok több millió emberre terjesztettek ki utazási korlátozásokat, és meghosszabbították a kínai Holdújév munkaszünetét január 30-ról február 2-re. A Holdújév a világ egyik legnagyobb éves népességmozgása. Csak Kínában több mint 1 milliárd ember indul ekkor útnak és csaknem 3 milliárd utazás történik.

Arra biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott alapvető óvintézkedéseket, és lehetőleg ossza meg az alábbi bejegyzést:
https://www.facebook.com/magyarvoroskereszt/photos/a.163355187009408/3036327276378837/?type=3

Az alapvető óvintézkedéseket tartalmazó dokumentum nyomtatható formában letölthető:

Nemzetközi Vöröskereszt - koronavírus óvintézkedések - nyomtatható_final-2.pdf [167 597 bytes]
PDF dokumentum