home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Véradók napja – Köszönet a láthatatlan hősöknek

2019.11.28
Minden évben november 27-én köszönjük meg azon emberek segítségét, akik önzetlenül nyújtják karjukat a beteg emberek megsegítésére. A vér semmi mással nem pótolható, így túlzások nélkül állíthatjuk, hogy az ő adományuk nélkülözhetetlen. November 25-én a RaM Colosseumban őket, véradásszervezőinket, együttműködő partnereinket és életmentőinket köszöntöttük egy igazán méltó ünnepség és az Experidance előadásának keretein belül.

A biztonságos vérellátáshoz a főváros területén évente 45 000 embernek kell vért adnia. Ezek az emberek biztosítják azt, hogy az egészségügyi intézményekben folyamatosan rendelkezésre álljon az életmentéshez szükséges vérkészlet. Bár Budapesten közel 900 000 ember él, aki vért adhatna, mégis ez a 45 000 fő sokszor igen nehéz kihívás elé állítja szervezőinket. Évente több mint 1000 véradó alkalmon várjuk véradóinkat, akik a nehézségek ellenére mégis hozzásegítenek minket ahhoz, hogy a szükséges véradási számot közel 100 százalékban teljesítsük.

Hölgyek évente maximum 4, férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért, így a véradók egészségének megóvása érdekében a lehetőségek korlátozottak. Mégis sokan vannak, akik számos alkalommal vesznek részt véradáson életük során. Ünnepségünk keretein belül azon véradóinkat díjaztuk, akik közel 100, vagy afeletti alkalommal adtak vért. Mindegyikük egész élete során véradó volt és évente többször is karját nyújtotta a beteg emberek megsegítésére.

Idei rekorder díjazottunkra rendkívül büszkén és elismeréssel tekintünk. Vaskó Sándor 160 alkalommal adott vért, amely önmagában is rendkívül magas szám. Mint tudjuk, egy véradással 3 életet lehet megmenteni, de Sándor ezen felül nemrég munkája végzése közben egy fiatal lány életét is megmentette. Két hete szerdán, egy trolibusz menetrend szerinti járatán (Ő volt a vezető a BKV járaton) felismerte, hogy az egyik fiatal utas nem csupán rosszul lett, hanem leállt a légzése és megállt a szíve. Nagyon gyorsan cselekedett.

Amíg a mentők megérkeztek elkezdte az újraélesztését és ennek köszönhetően a 19 éves egyetemista lány életét sikerült megmenteni. A mentősöknek sikerült újraéleszteni, majd stabilizálták az állapotát és az Uzsoki Kórházba szállították.

Az Ő példája is mutatja, hogy a hősök köztünk élnek, ott vannak velünk a mindennapokban. Természetesen az életmentéshez nem csak így lehet hozzájárulni, számos más módja is van annak, hogy valaki részese legyen egy igen fontos, életmentő közösségi szolgálatnak. A több mint ezer véradó alkalmat csak úgy tudjuk megszervezni, ha az intézmények, cégek helyet biztosítanak, és ezeken a helyszíneken vannak olyan elhivatott emberek, akik szívükön viselik a véradás lebonyolítását. Ezen az alkalmon az Ő munkájukat is díjaztuk.

Kapin Béla tanár úr a III. kerületi Varga István Szakgimnáziumban tanít, ahol évente három alkalommal szervezünk véradást. Munkája nyomán nem csak a diákok és pedagógusok, hanem más intézmények dolgozói is részt vesznek a véradásokon. Elkötelezettségét a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége Ezüst Emlékéremmel díjazta.

Minden évben köszönetet mondunk azon szervezeteknek és cégeknek is, akik kiemelkedően teljesítenek a véradások tekintetében. Idén Budapesten az „Év Véradóbarát Munkahelye” a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. lett, ahol évente 4 alkalommal szervezünk véradást, alkalmanként 100 fővel. Igazán kiemelkedő a teljesítményük, jelentősen hozzájárulnak a vérkészletek biztosításához.

Számunkra rendkívül fontos, hogy köszönetet mondjunk azoknak, akik hozzájárulnak a beteg emberek gyógyulásához. Ehhez azonban szintén olyan partnerek kellenek, akik érzik a véradás fontosságát.

Ünnepségünk, valamint ezeknek a díjazott különleges embereknek és szervezeteknek az elismeréséhez a XIII. kerület Önkormányzat, a XIII. kerületi Közszolgáltató ZRt., továbbá a RaM Colosseum járult hozzá. Mindezek jól mutatják, hogy a véradás ügye széleskörű összefogással valósul meg a beteg emberek gyógyulásának érdekében.