home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Mosolyogj!

2018.05.10

Francesco Rocca,
a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Társaságok
Nemzetközi Szövetsége elnöke
és
Peter Maurer,
a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága elnöke
Közös nyilatkozata
a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapján

Talán senki sem tudja, hány izom kell egy mosolyhoz. Egyes források szerint 17, mások szerint 12 körül van ez a szám. De a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalmon belül azt híresztelik, hogy több mint 7 milliárd. Vagyis a közel 12 millió keményen dolgozó munkatárs és önkéntes izmai és akarata teszik ki ezt a számot.

Kedves Munkatársaim, kedves Önkéntesek: ez az üzenet közvetlenül Hozzátok szól!

Nap mint nap olyan emberekkel dolgoztok, akik életük legrosszabb pillanatait élik át - válságok, háborúk és katasztrófák közepette. Ti vagytok a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom első válaszadói, frontvonalbeli nagykövetei.

Globális hálózatunk növekvő ereje és elterjedtsége Nektek köszönhető: a világ legveszélyesebb és legbizonytalanabb helyein semleges, független és pártatlan humanitárius segítségnyújtásotokkal mindenütt ott vagytok a legsebezhetőbbek mellett.

A Vöröskereszt és a Vörösfélhold napján szeretnénk hangot adni köszönetünknek és elismerésünknek szolgálatotokért.

Munkátok nem könnyű. Fenyegetéseknek, sőt támadásoknak is ki vagytok téve. Tragikus módon, minden évben megölnek Vöröskereszt és Vörösfélhold munkatársakat és önkénteseket. Nagy űrt hagynak maguk után, hiányuk elkísér bennünket.

És mégis, a munkánk folytatódik. Ugyanolyan igyekezettel dolgoztok az egyre inkább elhúzódó válságok közepette is.

Tudjátok, hogy az emberek, akiket szolgáltok, nemcsak hónapok, de már évek óta egyre nehezebb helyzetben vannak. De ti mellettük álltok. A sürgős, életmentő segélyektől az újjáépítési programokig, ameddig az életet vissza nem tér a normál kerékvágásba, ti ott vagytok mindig.

Ott vagytok Zimbabwe-ban, ahol a kistermelőket háztáji gazdálkodásra tanítjátok, hogy olyan mezőgazdasági rendszert hozzanak létre, amelyben a durva körülményeknek, aszályoknak vagy árvizeknek is ellenálló növényeket termesztenek. Ott vagytok Bangladesh-ben, ahol a nőknek és lányoknak adtok biztonságot napelemes lámpákkal, kultúrájuknak megfelelő ruhákat és higiéniai termékeket biztosíttok számukra, hogy ne érezzék magukat elszigetelődve a nehéz napokon sem. Costa Rica-n mentőkutyákat képeztek ki, hogy embereket mentsenek az összeomlott házak alól, vagy a földcsuszamlásokból. Ott vagytok Szíriában, ahová csak számos hiábavaló kísérlet után sikerült 46 teherautóból álló konvojt eljuttatni, amely több ezer élelmiszercsomagot és gyógyszer ellátmányt vitt végül Kelet-Ghouta lakosságának megsegítésére. A Gázában ti gondoskodtok áramkimaradáskor arról, hogy az emberek hordozható telepeken tudják feltölteni telefonjaikat és világító eszközeiket.

Ezek a történetek tele vannak innovációval és eredetiséggel.

Azt is megmutatják, mennyit dolgozik a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom azon, hogy mindig az emberek álljanak a humanitárius tevékenységek középpontjában. Ti támogatjátok a közösségeket abban, hogy talpraálljanak és alkalmazkodóképesebbé váljanak a jövőben. A közösségeket szolgáljátok szakértelmetekkel, így válhatnak azok hosszú távon erősebbekké.

Sokszor megpróbálnátok váltani – de az önzetlenség, ami a mi kincsünk, ez a közös szenvedély az oly sokszínű csapatunkban, amely olyan egyedülállóvá teszi Mozgalmunkat, itt tart benneteket.

Azoknak, akik azt mondják, hogy az emberiesség halott, 12 millió példát adtatok már arra, hogy miért tévednek.

És ezért határozottan érdemes mosolyogni!

Köszönjük!