home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Októberfeszt a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének Madridi úti Hajléktalanszállóján

2017.11.20
„Senki nem figyelt rá, De a szíve mélyén tudta, Jó lenne tartozni valahová, ahol Úgy néznek rá, ahogy másokra is néznek…” (L.L.)

A hajléktalan embereknek, a fiziológiás szükségleteik kielégítésén és a lakhatásuk biztosításán túl a közösségi élménytől való megfosztottságuk, a kirekesztettség jelenti a legnagyobb problémát. A sehová-senkihez sem tartozás állapota, amely meghatározza mindennapjaikat, és megköti a fedél- és szociális kapcsolatok nélküli mezőben ezeket az embertársainkat.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének hajléktalanszállóján közel nyolcadik éve hagyományosan megrendezésre kerül az intézmény ellátottjai, valamint dolgozói részvételével a közösségépítőnek szánt rendezvénysorozat, ahogyan mindenki ismeri Októberfeszt. A dolgozók emlékezete szerint Sárosi Mária intézményvezető-helyettes hirdette meg ezt a közösségi alkalmat, melyet az óta is életben tart a Madridin élők és dolgozók közössége.

A Madridi úti intézményben az eseményt megelőző hetekben folyt az egyeztetés a dolgozók és az esemény szervesésébe bevont lakók illetve a külső szervezetek között.

Október 17-én reggel a Vöröskereszt szellemiségében az elképzelések, és a tervek tetteké váltak. A napi szokásos rutint követően párhuzamosan indult a hagyományos társasjátékokra (sakk, kártya, táblajátékok) épülő „Játszósarok” valamint a fiatalabb résztvevők mozgásigényével kacérkodó „Igen Kispályás Foci Bajnokság”. 9 órától a Zuglói Család és Gyermekvédelmi Központ Tükörkép Műhelye – Rózsa Magdolna fodrász-szociális munkás költözött be az intézménybe és közel húsz lakót varázsolt újjá az önkéntesen felajánlott „szociális-szépségszalon” szolgáltatásában.

Az intézmény külső közösségi terévé változtatott udvaron íjászatban – míg a türelmesebbek tökfaragásban tehették próbára kézügyességüket.

Az lakószobák tisztaságát, és rendezettségét az előre meghirdetett kategóriákban egy független bizottság szemlélte meg, amelynek eredményét a szobák lakói a falak festésével, valamint ablakpucolással, nagytakarítással igyekeztek befolyásolni már a rendezvényt megelőző hetekben is.

A Nappali Melegedőben egész nap az „Egészségsziget” keretein belül vércukor és vérnyomásmérésre nyílt lehetőség – ezt egészítette ki a Magyar Vöröskereszt Ifjúsági Tagozatának elsősegély bemutatója, mely interaktív módon zajlott és lehetőséget biztosított az esetleges balesetek elhárításaival kapcsolatos párbeszédre is.

A szálló társalgójában déltől irodalmi teaház, kvíz verseny zajlott, valamint az AHA színpad hajléktalan színjátszó körének tolmácsolásában felolvasott versek hangzottak el, a dolog érdekessége, hogy a verseket szintén főként hajléktalan emberek fogalmazták meg.

Uzsonnaidőben mindenki kapott a nappali melegedőbben az akkorra már előkészített hot-dog-okból, amelyek percek alatt elfogytak. Az Októberfeszten az intézmény szakemberei minden lakónak osztottak tombolaszelvényeket, amelyeket közösen sorsoltak ki az esti mozi előtt az udvaron. A tárgynyeremények közt kávé, könyv és sporttáskát vehették át.

A nap záróakkordjaként a Feketeleves című érzékenyítőnek szánt filmet vetítették le az érdeklődők számára az intézmény homlokzatára, melyhez a nézősereg kapott pattogatott kukoricát, és a hordókban gyújtott tüzek mellett melegedhettek.

Az egyik résztvevő lakó kiemelte hogy nagyon örült az egészségsziget rendezvénynek és a Vöröskereszt Ifjúsági Tagozata elsősegély bemutatójának. A szobák közötti tisztasági verseny megmozgatta a lakókat, hiszen több szoba sokat tett azért, hogy a szobáikat, lakókörnyezetüket szebbé, lakhatóbbá tegyék. Sajnálkozását fejezte ki, hogy a petanque verseny elmaradt, de szívesen vett részt az íjászversenyen, és úgy érzi a szálló lakóit közelebb hozta egymáshoz a közös időtöltés.