home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Pályázatok útján a véradás népszerűsítésében

2017.09.01
Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb alaptevékenysége a hazai vérellátáshoz szükséges véradók számának biztosítása. A tevékenység célja a hazai biztonságos betegellátás támogatása. Ezen tevékenységünk ellátásához elengedhetetlen a megfelelő eszközellátottság, az véradásszervezés népszerűsítése és társadalmasítása, szervezők és önkéntesek képzése és felkészítése. Ezen fontos célkitűzések teljesülésének elősegítésére a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének több tagozata és alapszervezete is újszerű, előremutató kezdeményezésekkel pályázott, illetve nyert támogatást a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóság által kiírt Véradást Támogató Alaprész (VTA) pályázatán.

Sikeres VTA pályázat - Innovációk a véradásszervezésben

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet véradás szervezési tagozata minden lehetőséget megragad, hogy az Országos Vérellátó Szolgálattal kötött szerződésben foglalt donorszámot hetente, havonta és éves szinten is teljesítse. Minden évben a nyári hónapok tervének teljesítése a legnehezebb, nemcsak havi, hanem heti szinten is, mivel gyakran nagyon meleg van, a véradók nagy része szabadságon van, az iskolák és egyetemek is zárva vannak. Ezért maradnak az irodaházak, bevásárló központok, mozik és rendezvények. Sajnos ilyenkor ott is kevesebben az érdeklődő. Ezért pályáztunk, hogy valamilyen új eszközzel fel tudjuk hívni a figyelmet a véradás fontosságára.

A Véradók Világnapját június 14-én ünnepeljük minden évben. Idén ezen a napon az Allee Bevásárlóközpontban szerveztünk véradást és azon dolgoztunk, hogy felhívjuk a figyelmet a Vöröskereszt véradásszervezésének fontosságára.

A bevásárlóközpont maximálisan támogatott bennünket, minden eszközzel segített, hogy a véradásról minél többen tudjanak és látványos legyen a két főbejárat, hogy aki belép az Allee-ba ez első dolog amit észrevesz az a véradás standja legyen. Az egyik főbejárathoz a szokásos asztal (szinte recepciós pult) mögé felállítottak egy piros fehér, nagyon látványos lufi kaput. Itt kapták a véradók az ajándékokat is az aznapi véradásért. Mindenki kapott egy szív formájú kulcstartót és lufit, mely a pályázatból lett finanszírozva. Emellett választhattak vércsoportos szatyrot, amit az Országos VK-tól kaptuk. Ezért nagyon hálásak voltak a véradók, örültek minden új ajándéknak.

A hátsó bejárathoz pedig készíttetett a bevásárlóközpont egy új pultot. Itt mindenkinek osztottuk a logózott piros lufit. Nagyon sokan megálltak, kérdeztek, érdeklődtek a véradásról, totót töltöttek ki, aminek a témája a véradás volt. Az önkéntes fiataljaink, a lufi osztogatásával hívták fel a figyelmet a véradás lehetőségére az épület területén és az épület mindkét bejáratánál.

A piros logózott lufin a veradas.hu oldalt és az applikációt tüntettük fel, hogy még nagyobb körben megismerjék és használják a véradók ezt az oldalt és az appot. Akik még soha nem is találkoztak a véradással, esetleg a Vöröskereszt munkájával sem, biztosan emlékezni fognak erre a napra, mert sokat beszélgettünk az érdeklődőkkel.

A Vöröskereszt látványosságához rendeltünk egy új roll-up-ot az új logóval és ezt is felállítottuk a hátsó bejárathoz. Rengeteg lufit osztogattunk ezen a napon, bízunk benne, hogy maradandó élmény volt az érdeklődőknek is, mert az önkéntesek és a munkatársak nagy odaadással szervezték ezt a rendezvényt.

A megmaradt lufikat a nyári sátras vagy bevásárló központos véradásokon osztogatjuk nagy sikerrel. A cél az, hogy minél több emberhez és családjaikhoz, ismerőseikhez, munkatársaikhoz is eljusson a véradás fontosságára való felhívás.

Köszönettel: Véradásszervezés csapata

„Véres Játék II”

A Budapesti Ifjúság idén is megrendezte tavalyi nagy népszerűségnek örvendő flashmob játékát, a "Véres Játék II"-t.

2017. augusztus 11-én pénteken 17:30-kor nem is oly rejtélyes piros pólós fiatalok lepték el a Boráros tér melletti Nehru partot a IX. kerületben, s kezdtek bele már-már hagyományos programjukba.

4-6 fős csapatok szelték át a parkot keresztül-kasul, hogy meggyőzzék az elszórtan üldögélő képzett vöröskeresztes játékmestereket a véradás fontosságáról. Feladatuk azonban nem volt egyszerű, játékmestereink ugyanis mindaddig nem álltak kötélnek, amíg a náluk állomásozó csapat rá nem jött a "játszma szabályára", vagyis hogy milyen apró mániájuk van, milyen apró szabályosságok figyelhetőek meg kommunikációjukban, testbeszédükben. A szemfüles csapatok jutalmul egy pirosan világító karkötőt kaptak ajándékba fáradozásaikért, szimbolizálva ezzel is az egy ampullányi vért. A játék egészen addig tartott, míg a csapatok összes tagja nem szerzett magának legalább egy karkötőt az este további részére. Ahogy a csapatok pedig végeztek játékos feladatukkal - gyülekező, némi folyadékpótlás és játék után -, a Petőfi híd lábához álltunk be legújabb piros pólóinkban egy közös "vércseppé".

Tartogatott az esemény néhány további újdonságot is a velünk játszóknak. Lemosható vércsoport tetoválásokat osztottunk a résztvevőknek, ami hihetetlen népszerűségnek örvendett a fiatalok körében. Továbbá készültünk egy #veradovagyok installációval is, ami képkeret és vércsepp volt egyben a még látványosabb instagram fotókért.

A flashmob-on összesen közel száz résztvevő fordult meg, és több tucatnyian kérdeztek rá önkénteseinknél, hogy pontosan miért is vagyunk itt, illetve hol lehet a legközelebb vért adni. A vadonatúj pólókban pedig a fiatalok lelkesebben támogatják a véradásszervezés munkáját mint valaha.

„Bögrés véradás”

A véradók motiválása és a véradások népszerűsítése céljaitól vezérelve döntött úgy a Magyar Vöröskereszt Budapest V. kerületi Szervezetéhez tartozó V/1. Alapszervezetünk, hogy pilot projekt jelleggel egy belvárosi helyszínen tartott véradás alkalmával logózott és a #veradovagyok hashtag-el ellátott bögréket ajándékozunk a donorok részére.

2017. augusztus 31-én a Vöröskereszt székházában tartott véradáson alapszervezetünk tagjai a kerületi munkatárssal, illetve önkéntesekkel kiegészülve általánosságban segítették a területi véradószervező munkáját. Minden sikeresen vért adó donor számára egy logózott bögrét ajándékoztak és azokat a véradókat - akik ehhez hozzájárulásukat adták -, lefotózták és hastag-elve feltöltötték a Budapest Fővárosi Szervezet közösségi oldalára, illetve ugyanerre felkérték a donorokat is.

A véradás alkalmával 92 fő jelent meg és 76 db logózott bögre talált gazdára. A területi véradószervező kolléganő tapasztalatai alapján ezen a helyszínen ez a donorszám kimagasló eredménynek számít. Bízunk benne, hogy ezt a szép eredményt támogatta jelenlétünk, illetve az is, hogy a „Mai Belváros” kerületi lapban, illetve közösségi oldalunkon is folyamatosan hirdettük az eseményt.

Összességében elmondható, hogy kezdeményezésünk sikeres volt és a véradók nagy örömmel és büszkeséggel fogadták a segítségüket elismerő ajándékot.