home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Válsághelyzeti gyakorlaton vettünk részt a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében

2017.07.05
Nagyszabású Válsághelyzeti, kiürítési gyakorlatot szervezett a Semmelweis Egyetem, melynek célja az volt, hogy a klinika munkatársai a későbbiekben esetlegesen előforduló egészségügyi válsághelyzeteket, vagyis reális körülmények között, füstben és a sziréna hangja mellett, fokozott stresszhelyzetben is sikeresen kezeljék.

A Semmelweis Egyetem tavaly októberben már sikeresen működött együtt egy hasonló gyakorlaton a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetével. A betegek egy részét – 24 főt - képzett imitátoraink adták.

Az épület negyedik emeletén egy szülészeti és nőgyógyászati klinikát rendeztek be szülészeti és nőgyógyászati osztályra, valamint intenzív terápiás részlegre bontva, melyekhez egy-egy koraszülött intenzív osztály társult. A két színhelyre azért volt szükség, hogy különböző típusú kiürítési módszert gyakorolhassanak az egyetem munkatársai. Imitátoraink mindhárom osztályon szerepeltek. Volt, aki várandós kismamaként nézett a történtek elébe, sokan voltak, akik már a megszületett gyermekükért aggódhattak, de a hölgyeket és a koraszülött osztályt látogatók is kétségbe estek tragédia láttán. Az intenzív osztályon is szerepeltek önkénteseink, fekvőbetegként és látogatóként is.

A forgatókönyv szerint 13 órakor az emeleten tűz ütött ki, amitől a füstjelzők működésbe léptek. A portaszolgálat értesítette a katasztrófavédelmet, valamint a mentőket, jelezve a problémát és a helyzet súlyosságát. A hatóság a kiérkezést követően megkezdte a tűzoltást és a mentési folyamatot, miközben az egyetem munkatársai a válsághelyzeti tervben megfogalmazottak szerint menekítették a betegeket, köztük a koraszülötteket is.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója sikeresnek értékelte a gyakorlatot és hangsúlyozta, hogy a személyzet felkészültségében az öntevékenységnek is fontos szerepe van. 2017. június 21-én volt alkalmunk a szervezőkkel megosztani a tapasztalatainkat, segítve ezzel a további munkát.

Forrás és képek: semmelweis.hu