home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Felavattuk a Plüssök első, ifjú Hőseit

2017.05.31
Érkezett egy felkérés a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetéhez, melyben a II. kerületi Szemlőhegy utcai Óvoda a megszervezett egészség hetére invitálta ifjúsági tagozatunkat. A program keretében a gyerekek különböző szakemberek előadásaiból, feladataiból tanulhatták meg az egészséges életmód fontosságát. Szervezetünk játékos elsősegélynyújtó beszélgetéssel járult hozzá a program sikeréhez. Egy régi programunkat elevenítettük fel, és húztuk egy kissé új köntösbe.

2017. május 17-én, reggel érkeztünk az óvodába, ahol már majszolták a reggelit a Nyuszi csoportos lurkók. Ez a csoport a legnagyobb csoport, a kis „nyuszikákra” szeptembertől már az iskolapad vár. Velük kezdett el az ifjúsági tagozatunkból megjelent két fő ismerkedni. A gyors bemutatkozást, melyben természetesen helyet kapott a Vöröskeresztről, önkéntességről, elsősegélyről való beszélgetés is, könnyed játékokkal hidaltuk át a kezdetleges idegenkedést, ahol is egy cinege rászállt a házunk tetejére, vagy épp kiderült, hogy egy önkéntes ugyanakkora hős, ha nem nagyobb, mint Superman vagy épp Barbie.

Ezek után következtek a komolyabb témák. Beszélgettünk balesetekről, meg kell-e ijedni, ha történik velük valami, Mit csinálunk először, és kinek szólunk feltétlenül. Megtanulták a gyerekek, hogy ha nagyobb a baj, milyen telefonszámon kell hívni a mentőket, és mik a legfontosabb dolgok, amiket feltétlenül el kell, hogy mondjanak.

Majd, miután ezt mind sikeresen megtanulták, következhetett a valódi csodatevés, hiszen a gyerekeknek a szegény, bajbajutott plüss állataikon kellett segíteni, akiknek lefertőtlenítettük, és egy fedőkötéssel elláttuk a sebét.

A kicsik megismerkedhettek a „játékbabának” hívott újraélesztő fantommal is, és kipróbálhatták, milyen érzés a helyes technikával nyomni a mellkast.

Azzal a céllal, hogy megőrizzék ezt a sok tudást, amit egy délelőtt alatt összegyűjtöttek, készítettünk egy kis emléket is, amely az „Első elsősegélycsomagom” nevet kapta, és lényege, hogy a gyerekek egy saját maguk által díszített kis tokba tesznek bele ragtapaszt, és ha bármi baj történik, ők azonnal tudnak segíteni.

Nagyon sok mókában, nevetésben és sok okos gondolatban volt részünk azon a délelőtt. Az óvó nénik visszajelzése alapján a gyerekek nagyon élvezték a programot, és büszkén mutatták délután a szülőknek, mit csináltak és mennyi mindent tudnak most már. Hiszen mind tudjuk, hogy „Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték.”

A program lényege nem az, hogy a hatévesekből azonnal profi elsősegélynyújtót faragjunk, mert ehhez még sok tekintetben érniük kell. Ellenben, ami talán még fontosabb, szeretnénk bennük elültetni annak a magnak a csíráját, hogy az embereknek segíteni egyszerű, és jó dolog. Nagyon sokszor találkozunk már olyan általános iskolásokkal is, akik félnek, esetleg undorodnak segíteni bajbajutott társukon. Ezért cél, hogy a fiatalabbak felé is nyissunk, és egy pozitív élményként maradjon meg bennük mindaz, amit a Vöröskereszt képvisel.

A Nyuszi csoport május 26-án, pénteken ballagott el az óvódából. A sok búcsúvers közül két sort emelnék ki, amely remélhetőleg az ezen a májusi délelőttön tanultakra is érvényes:

„De amit itt megtanultunk

Nem feledjük mégsem el.”

A programról készült egy rövid videó is, ami az alábbi linken tekinthető meg:

https://youtu.be/ym-smG46vbY