home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

20 éves a partnerkapcsolatunk

2017.05.15
A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének Budai régiója és a Német Vöröskereszt Emmendingeni járási szervezete ebben az évben ünnepli együttműködésük 20. évfordulóját. A jeles alkalomból delegáció érkezett Németországból, akikkel együtt idézhettük fel az elmúlt két évtized közös munkáját.

A kapcsolat előzménye az 1989-ben hazánkba érkezett német menekültek ellátása volt, akik számára nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Magyar Vöröskereszt. Ennek nyomán döntött úgy a Baden Würtenbergi Vöröskereszt vezetése, hogy a járási szervezeteik alakítsanak ki partnerkapcsolatokat a Budapesten működő kerületi Vöröskereszt szervezetekkel.

Minden túlzás nélkül elmondható, hogy az elmúlt 20 év alatt rengeteg segítséget és támogatást kaptunk partnereinktől, akik mind adományaikkal, mind pedig ötleteikkel, szakmai tanácsaikkal is segítették a terület fejlődését.

A Jubileumot a Szentendre nevű hajón ünnepeltük meg egy elegáns fogadás keretében, amelyet Buncsik Ildikó budapesti igazgató asszony, Nagy Tibor területi vezető, Jochen Hilpert járási ügyvezető igazgató, Peter Czimmerman járási elnök, illetve Sebastian Rötzer városi elnök beszédei előztek meg. A helyszínnek különös jelentősége van, hiszen a Duna összeköt minket, partnereinknél ered és területünkön halad tova.

A felszólalók együttesen kiemelték a közös munka eredményeit és tapasztalatait, a Vöröskereszt eszmeiségének megjelenését a partneri együttműködésben. A teljesség igénye nélkül felsorolva, a német fél által nyújtott támogatások lehetővé tették, hogy a fővárosban nehéz körülmények között élő lakosok számára magasabb minőségű szolgáltatásokat nyújtsunk, valamint az ide szállított kórházi eszközök hozzájárultak a beteg emberek gyógyulásához is. Az elmúlt két évtizedben a XI. kerületi szervezet működéséhez is számos támogatást kapott, többek között egy mikrobuszt és egy kisteherautót is átvehetett az emmendingeni szervezettől, mely lehetővé tette a hatékonyabb és gyorsabb munkavégzést.

A két évtized során azonban a kapcsolat jellege átalakult. A kezdetekkor főképp adományok érkeztek Németországból, napjainkra azonban a szakmai együttműködés nagyobb hangsúlyt kap. Mindezt jól jelzi, hogy az ünnepséget megelőzően közel félmillió forint értékű katasztrófavédelmi és elsősegélynyújtó eszközt adott át Sebastian Rötzer, a Bleibach-i szervezet elnöke. Ezen eszközök lehetővé teszik a katasztrófavédelmi csoportunk számára a gyorsabb mentési tevékenységet hegyi és vízi terepen.

A beszédek során elhangzott, hogy mindkét fél szeretné folytatni és fenntartani ezt a kapcsolatot, és 3 közös cél is megfogalmazásra került. Az együttműködés nyomán várhatóan továbbra is kölcsönösen gazdagodik szakmai értékekkel mind a Német, mind a Magyar Vöröskereszt.