home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Az „Ahogy ti látjátok” rajzverseny díjazottjai

2017.03.07
A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által 2016 decemberében került megrendezésre az „Ahogy ti látjátok” című rajzverseny, mely során a fiatalok feladata a Vöröskereszt munkásságának vizuális megjelenítése volt. A versenyre színes ceruzarajzokkal és grafikákkal egyaránt lehetett pályázni, de érkeztek filctollal készült művek is.

A beérkezett alkotások értékelése után Király Gergely, Sipos Anna Natália és Potyók Erika műveit találtuk a legkiemelkedőbbnek.

Gergely színes ceruzarajza a régi idők Vöröskeresztes tevékenységét idézi fel: a háborúban megsérült katonák elsősegélyben való részesítését. A harcok romboló hatását ellensúlyozza a sérült katona és a reményeket keltő Vöröskeresztes találkozásának ábrázolása. Gergely harmadik helyezést ért el ezzel az alkotással.

Sipos Anna Natália grafikája csupán néhány színnel egészül ki. Tekintetünket a középen, csupán félig látszódó Vöröskeresztes ápoló vonzza, aki szintén a régi idők Vöröskereszteseinek emlékét idézik fel bennünk. A háttérben a jelenkor Vöröskeresztesei láthatóak. A régi korok színesen ábrázolt és a jelen fakó, távoli önkéntesei között lévő különleges kapcsolat megerősíti bennünk a gondolatot, hogy a Vöröskereszt ma is és régen is az elesettekért, szegényekért, rászorulókért dolgozik. Anna második helyezést ért el.

Potyók Erika az egyik legidőigényesebb technikát választotta a mű megalkotásához. Az aprólékos, pontozással készült munka jól átgondolt, megfelelően elrendezett kompozícióban mutatja be a Vöröskeresztet. A Vöröskereszt atyjának – Henri Dunantnak -, és a szervezet létrehozásának ábrázolása mellett, többek között megjelenik a Vörös félhold emblémája, az újraélesztés gyakorlata, a rászorulók és a harcokban megsebesültek segítése. Erika ezzel az alkotással méltán kiérdemelte az első helyet.

Gratulálunk a nyerteseknek!