home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Ifjúsági kortársképzések novemberben

2016.12.06
A folyamatos önkéntes utánpótlás biztosítása a szervezet egyik legfontosabb feladata, ezért törekszünk minél színesebb és érdekesebb képzéseket megvalósítani a látókörünkbe kerülő fiatalok hatékony felkészítése érdekében. Az ifjúsági apparátus ezért döntött úgy, hogy novemberben – még a decemberi ünnepi időszak megkezdése előtt – két olyan képzést is kínál, melyre igény jelentkezett.

Elsősegélynyújtó kortárselőadó képzés

Nógrádon Budapesti viszonylatban kijelenthető, hogy az ifjúság munkája az elsősegélynyújtás népszerűsítésének területén nélkülözhetetlen. Az időjáráshoz igazodva változnak egy elhivatott fiatal önkéntes lehetőségei a témakörben: tavasszal és nyáron nyílt terepen, parkokban, játszótereken, ősszel és télen pedig osztálytermekben és különböző nagyobb eseményeken, civil megmozdulásokon igyekeznek fáradhatatlanul megosztani tudásukat minden érdeklődővel. Rendíthetetlen jelenlétükkel napról napra dolgoznak a célért, hogy minimalizálják a minimális elsősegélynyújtási alapismereteket sem ismerő állampolgárok számát.

2016-ban a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete megpályázta és sikeresen meg is nyerte a TEA pályázat C komponensét, amely a társadalmi elsősegélynyújtás fejlesztéséről, támogatásáról szól. Az így nyert összeget 2016. november 3-6-ig fordítottuk egy elsősegélynyújtó-előadóképzésre, melyet a szervezet nógrádi pihenőházában rendeztünk.

Kortárs képzés révén a képzést egy ifjúsági munkatárs tartotta, de besegített egy mentőtiszt-hallgató önkéntes is, és így a diákok még inkább betekintést nyerhettek az elsősegélynyújtás egy magasabb szintjének szakmai alkalmazásába is.

A képzés célja kettős volt. Elsősorban természetesen az ifjúság egészségre nevelése, a környezetükben lévő esetleges sérülések, rosszullétek kezelésének megtanulása Nem kevésbé fontos szándék volt azonban olyan középiskolások kitanítása, akik ezen tudást felhasználva a Vöröskeresztnél tudják elvégezni 50 órás kötelező közösségi szolgálatukat.

A tanulásba 17 fő kapcsolódott be, két fő kivételével mindannyian sikeres próbavizsgát is tettek, ami azonban fontosabb: az idén képzett fiatalok, annak ellenére, hogy nem telt még el egy hónap sem a képzésük óta és iskolaidőszak van, egytől egyig vállaltak már tapasztalt önkéntesek kíséretében előadásokat, szervesen bekapcsolódtak az önkéntesközösség életébe. Néhány képzett ugyan lassan lemorzsolódni látszik, de a körvonalazódó „keménymag” biztos alapot jelentenek a különböző elsősegély foglalkozások biztosításához. Amennyiben a következő években is lehetőséget kapunk további fiatalok kiképzésre, akkor nincs akadály, hogy akár ki is bővítsük is az elsősegély témájú megmozdulások körét.

Arcfestő képzés a Magyar Vöröskereszt székházában

Egyes eseményeken, programokon nagyon fontos, hogy minden korosztály számára olyan elfoglaltságot, tevékenységet biztosítsunk, mely kicsit közelebb hozza a szervezethez. Míg sok esetben a felnőttek épp vért adnak vagy az elsősegélynyújtó bemutatót követik figyelemmel, a gyermekek „unatkoznak”, hisz aktuálisan nem ők vannak a központban. Épp ezért szükség van olyan fiatalokra, akik a gyermekekkel is foglalkoznak; ilyenek az arcfestők is.

A képzésre jelentkező fiatalok 2016. november 2-án és 3-án, egy intenzív képzésen vehettek részt, ahol a gyermekkezelés és – foglalkoztatás technikái mellett bepillantást kaphattak az arcfestés fortélyairól. Az eszközök célszerű használatán túlmenően rengeteg gyakorlati fejlődést biztosító képzésen 11 fiatal jelent meg, akik több képzett arcfestő hatékony iránymutatása alapján tapasztalati úton sajátíthatták el a legelemibb tudnivalókat. A 2016. november 20-án megvalósult vizsgán minden fiatal a legmagasabb minősítést elérve, epekedve várja a decemberi karácsonyi- és mikulásprogramokat, hogy e tevékenységet már képzett arcfestő önkéntesként is folytathassa.